NEKA VAM BUDE PREMA VAŠOJ VJERI ★ Neville Goddard

Ocjena: 5/5 ★★★★★
Izdavač: Budilnik izdavaštvo
Prevela: Nina Bućan

Želje su sjemenje koje niče onda kada su svi uvjeti za rast omogućeni. Sumnja je sila koja zatire sjeme, suši ga i ubija. Želja je duhovni tok ispunjen određenom količinom moći potencijala magnetizma. Kad se podajete mnogobeojnim željama, time rasipate svoju snagu i smanjujete svoju moć magnetizma. Snaga želje manifestira se u velikom broju duhovnih tokova; nestrpljenje, nehajnost, taština; i oni, kad im se čovjek prepusti, oslabljuju čovjeka. Ukoliko izvršite svjesni otpor spram ovih tokova i odbijete da ih slijedite; vi se izolirate od onog što vam crpi energiju, i što više ustrajete u tome; energije imate sve više… A njome i Volje, koja time desetostruko raste. Biti ustrajan u tome je pobijediti na još jednom polju; kontinuirane samodiscipline. Tvoje zadovoljstvo i sreća tvoja su odgovornost. Vjera nediscipliniranog čovjeka ne može se nazvati vjerom, kako Neville veli; discipliniranom čovjeku možete oduzeti cijeli svijet, a on ipak ostaje vjeran svojoj samospoznaji. Da bi manifestirali željeno potrebno je da točno znate što želite i da vjerujete u ishod koji želite. Nikad sumnjati i gubiti povjerenje… Okrenuti se od pojavnoga prema unutarnjem; preuzeti svijest stvari koju želite.

„Budite svjesni da jeste to što želite da postane vidljivo.“

Nikad ne očekuj ništa od nikoga. Očekivanja od drugih vode do razočarenja, a jedini si ti taj koji može svoja očekivanja ispuniti… Nalazi sreću u malim stvarima… I odvikni se od svih navika, usađenih programa i ovisnosti… Što manje želja imaš bit ćeš sretniji… što si fokusiraniji na ono bitno, to ćeš manje raspršene energije imati i samim time ćeš prije doći do željenog…

Priče o Adamu i Evi u rajskom vrtu, Postanak itd… najveće su parabole u Bibliji. Biblija (ali i ostali sveti spisi) udžbenik je duhovne i psihološke anatomije. Kada temeljito razumijemo priču o, npr. , Edenskom vrtu, razumjet ćemo ljudsku prirodu – dizajn, a kada shvatimo ljudsku prirodu, dobivamo vlast nad njome… To bi bilo u najkraćim od kratkih crta. Pričice unutar svetih spisa psihološke su drame, kako je i Neville primijetio i to predivno, jednostavno, a detaljno objasnio u nekoliko poglavlja ove male mudre knjige.

Što dublje tonemo u materiju potrebniji su nam materijalni vidovi ugode, a sve manje počinjemo vjerovati da smo mi već sve ono za čime žudimo. Time mi sami sebe degradiramo u zemaljske crve jer smo svim svojim težnjama prilijepljeni na zemlju. U osjećajima i senzacijama nema stalnog doma jer njihova je čvrstoća varljiva; njihova promjena predstavlja zakon vibrirajućeg postojanja. Prepuštanje njima poremećaji su ravnoteže. Beskorisno je očajavati nad svakim prizorom u kaleidoskopu koji se promijenio. Približavanje stvarnom je spokojno stajati usred treperenja kaleidoskopskih kretanja dok savršeni mir u nama rastapa potrebe za ugođanjima, rastapa umišljenost u vlastitu ispravnost, ne umanjuje, već povećava gorljivost za naprijed ruku pod ruku s poniznošću, ne nadmenošću. Svjesno služenje profinjena je služba jer onaj koji služi shvaća da je on sam Stvaraoc. Velika potrošnja energije je upravo u zadovoljavanju emocionalnih pobuda; u naglosti, odgovaranju burno na podražaje koje unizuju ono što mi jesmo.

Jasnoća želje moćno je sjeme jer kad definiramo svoj cilj i način njegova postizanja te isti vizualiziramo na način da postanemo svjesni da je već ostvaren, nastaje magija. Vjera koja pomiče planine. Svaki čovjek manifestira ono čega je svjestan da jest, pa je tako i slika svijeta odraz čovjekova koncepta sebe samog.

„Svijest je temelj sveg izražaja.“

Mi smo živuća kristalna ogledala! Hodamo uokolo reflektirajući jedni druge.

Kada stanemo ispred ogledala i ne sviđa nam se frizura onda bi valjda trebali počešljati sebe, a ne češljati ogledalo, kako veli Icke. Dakle – češljamo sebe i refleksija u ogledalu se stane mjenjati na bolje. To jedino ima nekog smisla i to je jedino ispravno. Ali zbog isprogramiranosti kojom percipiramo svijet oko sebe, mi neprestano češljamo ogledalo… Ne možemo ispravljati “krive drine” ako je slika njih u bilo kojem postotku odraz nas samih. Dakle ispravljamo valjda – sebe. Logično, zar ne?

Vježbanje tijela cilja na zdravlje i skladnost građe tijela; snagu i elastičnost mišića. No, ako čovjeku nedostaje psihički žar, sva tjelesna aktivnost bit će mlitava. Vježbanje mentalnih mišića cilja pak na različite cerebralne mehanizme; ovladavanje bistrinom uma i usidravanje u rukovodećoj ulozi voljne misli nasuprot prepuštanju struji spontane rijeke misli. No, ako vježbanje psihe nema dovoljno dinamičnog vatrenog psihizma, ona ostaje jalova. Vatra je pokretač svega. Vatra je gorivo Volje. Zanos. Žar. Strast. Kako postoji fizička kultura (tjelesni) koja cilja na snagu, zdravlje i elastičnost mišića, isto tako bi trebala postojati i psihička kultura koja će ciljano usavršavati sklonost prema htjenju, fokusiranju, učvršćivanju volje, kao i bistrini misli i duha. Vatreni psihizam u stanju je umnogostručiti i fizičku snagu. Psiha je ta koja je nadređena organizmu i jačina njezina žara (ili nedostatak istog) presudna je u svemu što radimo. Podići nivo psihičke energije i napregnuti volju predano se koncentrirajuću na neku djelatnost znači širiti polje svojih mogućnosti; osposobiti se za gospodarenje i unutar sebe i u izvanjskom svijetu nad mnogim preprekama koje se čine nesavladivima.

Osvrnula bih se samo na objašnjenje koje je Neville naveo za priču o Getsemaniju… Naravno da se može gledati i tako i čovjek neće pritom pogriješiti, ali sama priča ima još jedan dublji sloj vezan za ulje, krizmu i čin vjenčanja. Onaj koga zanima (tko ima oči da vidi i uši da čuje) vjerujem da već zna koji je to sloj…

I za kraj, da ponovimo…

Sve, ali ama baš sve dolazi od nas samih. I sve što mi sami radimo reflektira se na svijet oko nas. Ono u što vjerujemo, to postajemo. Ono što želimo i u to vjerujemo, to postižemo/dobivamo…

Preporuka za knjigu! 🧡

Link za kupnju: https://www.budilnikizdavastvo.com/proizvod/neville-goddard-neka-vam-bude-prema-vasoj-vjeri/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s