★ GRČKI MITOVI ★

Ocjena: 5/5 ★★★★★
Izdavač: PETRINE KNJIGE
Prepričala: Charlotte Higgins
Ilustrirao: Chris Ofili
Prevela: Petra Mrduljaš

Ova knjiga je poput raskošne tapiserije, koja kroz svoje stranice tka predivne priče o bogovima, herojima i čudovištima, stvarajući bogato tkivo mitološkog svijeta. Svaka priča je kao jedna Arijadnina nit koja se vješto utkala u tapiseriju, stvarajući uzorak koji oduzima dah. Charlotte, dama koja nam ih je prepričala, uspješno je spojila najupečatljivije mitološke priče i likove, stvarajući nezaboravnu sliku satkanu od riječi koja u nama ostavlja dubok dojam.

Pa tako imamo prekrasnu Andromahu koja nespokojne misli umiruje tkanjem na svom tkalačkom stanu. Njezina tapiserija njezino je putovanje šumskim proplancima prepunih zamršenih biljaka i divljih stvorenja. Zatim je tu čuvena ljepotica Helena koja svoju tapiseriju ukrašava ratnim prizorima… Pa imamo čarobnicu Kirku koja svoju tkanicu ukrašava pustolovinama svoje nećakinje Medeje… Zatim Filomenu koja veze priče o Erosu i Psihi, o Narcisu… i tako si ispunjava svoje dane zamršenim prikazima ljubavi i žudnje kako bi u sebi zatomila gubitak i bol. Tu je i Alkitoja koja tka gusto oslikanu tapiseriju tebanskim prizorima. Tu je i Penelope. Penelope je tkala mrtvački pokrov za svojeg svekra Learta radeći na slici jednako zamršenoj kao njezine misli. Svakog je dana pod svjetlošću bakkje isparala tkanicu, pa bi krenula izniva tkati zamršene prizore krilatih konja…
A tu je i moćna Atena koja tka priču o stvaranju svemira, svijeta, rođenja bogova i stvaranja čovjeka. Zatim Arhana koju ova prethodna iz glupavih razliga pretvori u pauka. Arahna je bila obična djeva poznata po svojoj vještini tkanja. Tvrdila je da je bolja u tkanju od boginje Atene, što je izazvalo gnjev Atene. Atenu je naljutilo što je Arahna imala hrabrosti natjecati se s jednom božicom, te ju je kkaznil tako što ju je pretvorila je u pauka, arhanida. Od tu dolazi ono – arahnofobija (strah od pauka).

Pisanje je pomalo lirsko, što doprinosi atmosferičnom dojmu koji vam daje osjećaj kao da se nalazite u nekoj raskošnoj dvorani, okruženi raskošnim tapiserijama izuzetnih žena koje pričaju svoje priče. Ali bitno je napomenuti da je pisanje i izuzetno pitko i čitljivo, te da je cijela knjiga oplemenjena divnim ilustracijama. U njoj se nalazi osam tapiserija izuzetnih ženskih likova, a svaka tapiserija je konglomerat priča ispričanih na koncizan način, što čini knjigu idealnom za sve one koji žele bolje razumjeti grčku mitologiju i njezin utjecaj na svijet danas. Čitanje ove knjige je kao da se povezujete s drevnom kulturom i civilizacijom, kao da ste dio nečega većeg od samih priča…

Ukratko, ova knjiga je bogata gozba u obliku priča, predivna i slojevita, poput tapiserije koja je ručno tkanje onih istinskih majstora. Prožeta mirisima mirte, cimeta i tamjana… Ona nas vodi kroz tajni svijet mitologije, koji je utkan u tkivo naše kulture i povijesti, a njeni mitovi su poput niti koje su upletene u kreativno tkanje našeg bivstva. Preporuka!

Link za kupnju: https://petrineknjige.hr/product/grcki-mitovi/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s