TAO TE CHING ★ Lao Tzu

△△△△ LUKSUZNO IZDANJE △△△△

Ocjena: 5/5 ★★★★★
Prevela: Marina Kralj
Izdavač: Planetopija

Tao Te Ching, drevni je kineski tekst koji se pripisuje mudracu Lao Tzuu, a sam tekst predstavlja jedno od najvažnijih djela istočnjačke filozofije. Tao bi bio kozmički princip koji upravlja svijetom i sve što se u njemu događa. Kvintesencija svega… Nešto što se ne može opisati riječima, ali se može osjetiti i spoznati. Izvor svih stvari, ali u isto vrijeme i ono što sve stvari povezuje i održava u ravnoteži.

Sadrži duboke filozofske ideje o prirodi, ljudskom postojanju, moralnosti, društvu i vladanju, a mnogi od tih koncepta su se proširili izvan granica Kine i postali utjecajni u drugim dijelovima svijeta. Ova nas knjiga potiče da se oslobodimo svjetovnih želja i ambicija koje nas udaljavaju od Taoa te se usredotočimo na jednostavnost, skromnost i prirodnu ravnotežu.

Autor koristi šaroliku paletu jednostavnih riječi kako bi opisao neizrecivo, neopipljivo, a opet sveprisutno… Tao je poput vode, koja teče i prilagođava se svemu što joj se nađe na putu. Tao je poput tame, koja je neiscrpna i neizmjerna podloga za ples svjetlosti…

Ova knjiga je uvezena tradicionalnom kineskom tehnikom, metodom koja je nastala u periodu dinastije Ming (1368. – 1644.) i koristila se sve do početka 20. st., kada se počela koristiti zapadnjačka tehnika uvezivanja knjiga. Kod tradicionalnog kineskog uvezivanja, listovi papira tiskaju se samo na jednoj strani, a svaki se list presavija napola, s tiskanom stranom prema van. Knjižni blok se tada stavlja između dvije ploče i ušiva kroz probušene rupice uz rubove presavijenog papira.

Ovo je dvojezično izdanje, a uključuje svih 81 poglavlja – pjesme, kao i uredničke napomene i novi uvod koji istražuje upitno autorstvo teksta. Kad otvorite knjigu; lijeva stranica je originalni kineski zapis, a desna hrvatski prijevod koji potpisuje Marina Kralj.

No, ako kojim slučajem tražite neku džepnu, praktičniju verziju za nositi svugdje sa sobom, onda je ovo malo izdanje pravi izbor. Pvdje možete ugrabiti svoj primjerak džepnog taoizma: https://planetopija.hr/kategorija/duh-um-i-tijelo/tema/duhovnost/tao-te-ching-955dd2a7-8236-4e04-9729-3fcf6ea834d3

Nedjelovanje, savladavanje svjetovnih želja, ostvarivanje sebstva kroz beskonačnost, izbjegavanje sukoba i opasnosti, povratak izvoru svega, obuzdavanje reakcija, cjelovitost, stabilnost, umjerenost, neobuzetost samim sobom, izbjegavanje krajnosti koje vode u kaos, njegovanje praznine i vrlina, ostvarivanje dugovječnosti, dobrobit jednostavnosti, razumijevanje beskonačnog, osvijestiti svoju vrijednost, preuzeti odgovornost… To su temelji Tao filozofije.

Univerzalni Tao donosi dobro svima, a štetu nikome.
Tao je:
– tajanstven i bezobličan
– beskonačan i nezamisliv
– skladan i neobjašnjiv
– neiscrpan i nečujan
– sveprisutan i nemanifestiran
– univerzalan i bezvremenski

U cjelini, Tao Te Ching predstavlja duboko filozofsko djelo koje nas uči kako živjeti u skladu s našom prirodom i pronalaziti unutarnji mir u harmoniji. Ova knjiga je pravi dragulj istočnjačke filozofije i mudrosti, a njeni savjeti i pouke su vrijedni za svakoga tko traži duhovni rast i razvoj.

Preporuka!!! 🖤❤

“Put prosvjetljenog čovjeka jest činiti ono što je njegova dužnost, a ne nadmetati se s drugima.”

“Kad se ljudi vrate jednostavnom načinu življenja
hrana im postaje slatka,
odjeća lijepa,
dom skladan,
a život uugodan”

“Ono nemanifestirano rodilo je Jedno.
Jedno je radilo Yin i Yang.
Yin i Yang rodili su Troje;
Nebo, Zemlju i bića.
To Troje dalo je život Nebrojenome mnoštvu”

„Život mahnitog ugađanja pomućuje um.
Gomilanje dragocjenih predmeta smanjuje svjesnost.“

„Trideset prečki okreće se oko jedne osovine, no tek je rupa u sredini ono na što se oslanjaju. Od gline je napravljena posuda, no njezin prazan prostor je ono što je čini korisnom. Soba ima prozore i vrata, ali tek je njezina praznina čini životnom.“

Link za kupnju luksuznog izdanja: https://planetopija.hr/kategorija/duh-um-i-tijelo/tema/duhovnost/tao-te-ching-dvojezicno-izdanje

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s