MUDROST PUSTINJE ★ Thomas Merton

Ocjena: 5/5 ★★★★★
Prevela: Sanda Hržić
Izdavač: Planetopija

Ovo vrijeme očajno vapi za ovom knjigom konkretnih savjeta; konkretne mudrosti… Očajno vapi za jendostavnošću lišenom apstrakcija i bistrim izvorima lišenima pretencioznog mentalnog i duhovnog zagađenja. Ovdje vas očekuju jasni odgovori na jasna pitanja.

“MUDROST PUSTINJE” je književna majstorija koja predstavlja zapaženu studiju o duhovnosti i životu pustinjaka u ranom kršćanstvu koji su odbijali sudjelovati u društvenim osudama i koji su se svega odricali davajući siromašnima i ono malo što su posjedovali. Knjiga se sastoji od eseja koji donose uvid u živote i jasnih pouka pustinjskih monaha, te nam prenosi dubinske spoznaje o njihovoj duhovnoj praksi koje su prije zapisivanja bile prenošene usmenom predajom u koptskoj tradiciji. Ljubav kao okosnica njihove mudrosti ključ je za potpuni unutarnji preobražaj.

Džepna verzija ove knjige prepune kratkih izreka proisteklih iz iskustava najdubljih razina postojanja, a koju nam je donijela Planetopija, savršena je kao poklon jer je to svojevrsna prva pomoć koju uvijek možemo nositi sa sobom. Njezine priče su tu da ohrabre čitatelja kroz sve izazove života. Njezine poruke put su do čistoće srca.

MUDROST PUSTINJE započinje pregledom rane kršćanske ere i njezine veze s pustinjskom duhovnošću. Autor detaljno opisuje životne uvjete pustinjskih zajednica i njihovu duhovnu praksu, kao i ključne principe koje su njegovali. To uključuje koncept askeze, molitve, kontemplacije i samodiscipline, kao i važnost tišine i usamljenosti u postizanju duhovnog rasta. Merton je za života često isticao i ponavljao: „Najbolje što sam napisao oduvijek sr nalazilo u mojim dnevnicima.“

Pustinjski oci bili su kršćanski monasi koji su živjeli u Egiptu i drugim dijelovima Bliskog istoka tijekom 3. i 4. stoljeća. Njihov životni stil bio je usmjeren na duhovni razvoj i borbu protiv iskušenja. Pustinjski oci su živjeli u izolaciji, često u pustinjama, gdje su se okružili samoćom i tišinom kako bi se usredotočili na molitvu i kontemplaciju. Nisu se zbog toga smatrali boljima od drugih, nisu se izdizali iznad društva niti su ga ponosno i prijezirno odbacivali, no bježali su od svijeta kao od brodoloma; ne zbog toga bili motivirani isključivo spašavanjem sebe, već zbog toga što su bili svjesni da nisu u stanju učiniti nikakvo dobro za druge ukoliko se i sami koprcaju u tonućoj olupini.

Naime… Društvo je tada bilo podijelilo ljude u dvije kategorije; one uspješne koji drugima nameću svoju volju i one koji se njima moraju pokoravati. Monasu nisu vjerovali u padivno prepuštanje vodstvu i vladavini dekadentne države; vjerovali su da je moguće živjeti bez ropske ovisnosti o općeprihvaćenim konvencionalnim vrijednostima. Pobjegli su iz društva baš zato što je ono podijelilo ljude i time su oni bili pravi buntovnici; mnogo ispred svog vremena utabali su put razvijanju Novog Čovjeka nastojeći ponovno doći do one nevine jednostavnosti; odbiti vladavinu drugih i odbiti vladati drugima; osloboditi sebstvo od upletenosti u svijet koji se strmoglavljuje u propast i zavladati jedino samim sobom. Njihov život bio je jednostavan, bez luksuza i materijalnih dobara, nadahnuti Klementom i Origenom, fokusirali su se na suzdržavanje od materijalnih želja i poroka uvjereni da se mogu izdići iznad svojih strasti i poroka. Lišeni fanatizma, ponizni, mirni i osjetljivi, s dubokim poznavanjem ljudske prirode prigrlili su anđeoski život nepretenciozne iskonske mudrosti.

Način na koji pustinjski oci razumiju i prakticiraju molitvu i analizira teme poput samoće, grijeha, pokore i ljubavi prema bližnjem, način na koji prakticiraju dobročinstvo, gostoprimstvo, isposništvo, ljubaznost, skromnost, šutnju, preciznost u odgovaranju na pitanja, sažetost u izričaju bremenitog smislom, vojničku samodisciplinu, nevezivanje za vlastiti ego ili ushit vlastite volje… Knjiga sadrži mnoštvo citata iz radova pustinjskih otaca, što doprinosi bogatstvu i dubini njihovih spoznaja. Oni nisu tek obični trgovci riječima poput današnjih gurua koji tragaju za slavom kiteći se perjanicom riječi koje su izrekli neki drevni mudraci i služeći se smicalicama na kojima onda zgrću bogatstva. Kod njih nema duhovne narcisoidnosti, pretencioznih izraza, arogantnih vizionara i megalomanije; ali ima praktične poniznosti, čvrstog i zdravog razuma i nenametljive, nesebične ljubavi.

Temeljna načela pustinjskih monaha uključuju askezu, koja se odnosi na izbjegavanje materijalnih želja, tijela i iskušenja kako bi se duh mogao ojačati (mrziti tjelesne užitke i radosti trbuha, ne tražiti počasti od drugih…); molitvu, koja se prakticira na mnoge načine, uključujući ponavljanje kratkih molitvi, meditaciju i kontemplaciju; te ljubav prema bližnjem, koja uključuje empatiju, suosjećanje i brigu za druge. Glavni cilj im je bio iz sebe istjerati plamenove požude, pohlepe i oholosti. Bili su nepopustljivi u svojoj samodisciplini; trgali su nevidljive lance i sa sebe bacili sve terete tuđe prevlasti; u sebi su gradili neotuđivu duhovnu slobodu i nastojali su je upotrijebiti za izgradnju Božjeg Kraljevstva na zemlji.

Merton je osobnost smatrao iluzijom koju su stvorile varljive sile, one iste koje tjeraju neku osobu da se natječe sa nelom drugom. Nijekao je slobodnu volju zaronivši duboko u “ocean neistraženih područja”. Prezirao je crkvenjačku birokraciju lišenu mašte i duha. Živio je u izdvojenoj brvnari koju je sam izgradio na rubu šume, u blizini samostana, gdje je meditirao i pisao knjige. Njegove knjige pernijalne su interpretacije misticizma.

Mertonova knjiga “MUDROST PUSTINJE” važno je djelo koje pruža duboke uvide u duhovnost i život pustinjskih monaha, jer kroz analizu njihovih života i pouka, autor pruža čitateljima priliku da prodru u srž ranokršćanske duhovnosti i da pronađu inspiraciju i mudrost za svoj vlastiti duhovni život. U njoj se otkrivaju vrijednosti koje su neophodne za duhovni život i rast, poput askeze, molitve i ljubavi prema bližnjem. Društvo sklada. Društvo jednakih. Od njih možemo naučiti kako se ne obazirati na predrasude, kako se oduprijeti prisili i neustrašivo krenuti prema nepoznatom.

Preporuka!

Link za kupnju: https://planetopija.hr/kategorija/duh-um-i-tijelo/tema/duhovnost/mudrost-pustinje

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s